El quart seminari del V Cicle d'Innovació Educativa, dirigit pel Dr. Pere Marquès i patrocinada per Clickedu i Qualiteasy, va tenir lloc per primera vegada en un centre educatiu, concretament en el Colegio Alameda de Osuna, amb l’objectiu d’abordar els temes més candents de transformació educativa des del lloc en el qual esdevenen: les aules.
Intel·ligència Artificial, Realitat Augmentada i educació disruptiva van ser els eixos temàtics de la jornada, que va comptar amb la participació de diferents professionals de l’àmbit educatiu, escoles de referència i companyies punteres de tecnologia educativa. Altres de les temàtiques tractades en profunditat en aquesta trobada sobre innovació educativa van ser la formació del professorat per a la innovació i el seguiment de la mateixa en un centre, l'avaluació 360 en els claustres, així com allò que ha de ser analògic en un entorn educatiu digital.
Empoderament de l'alumnat i aprenentatge permanent
Experts com el Dr. Juan Domingo Farnós o Pedro Sanpedro, director del Colegio Mirasur, van parlar sobre l'educació disruptiva, l'empoderament de l'alumnat i l'aprenentatge permanent, que exigeix una major capacitat d'autoavaluació per part de l'elenc de professors.
En aquest context, Javier Iglesias i David de Fruits, directius del Colegio Vedruna Carabanchel, van posar focus en la inclusió i la diversitat, mentre que Anabel Valera, directora de REDIE España, va parlar sobre l'educació en els claustres i va assenyalar la tutoria com un dels pilars d'aquesta visió holística d'aquesta.
Xat GPT: Intel·ligència Artificial en escoles
El Xat GPT i, en general, la Intel·ligència Artificial, estan a l'ordre del dia, també en els centres educatius. Així ho van indicar el Dr. Pere Marquès i Eusebi Graners, president de Qualiteasy, en assenyalar que aquesta nova tecnologia ha arribat per a quedar-se, i que cal considerar-la un aliat per al sistema educatiu, i no un enemic. Tots dos van considerar que prohibir el seu ús no té cap sentit i va en contra de la millora del sistema educatiu. Simplement, en la seva opinió, cal aprendre a conviure amb aquesta nova tecnologia, de la mateixa manera que s'ha fet amb tantes altres innovacions al llarg de la història, i intentar usar-la en benefici dels objectius.
De la mateixa manera, Salomé Montenegro, delegada comercial de Clickedu, va destacar el paper com a aliat tecnològic de més de 700 centres educatius a Espanya, de la solució de Clickedu.
Noves necessitats de les escoles
Enrique Escandón, director del Colegio Alameda de Osuna, i el Dr. Antonio Medina, de la UNED, van reflexionar sobre les noves necessitats de les escoles i van diagnosticar una transformació profunda a tots els nivells. Per part seva, la ponència de la Dra. Begoña Ladrón de Guevara, de la Universidad de Villanueva, va girar entorn de les famílies, agent fonamental d'aquesta transformació.
Realitat Augmentada a les aules
Javier Campos, CEO de l'empresa Augmenta Vilanova i expert en Realitat Augmentada, va presentar Vortx com una eina per a treballar amb aquesta tecnologia en els projectes escolars. La plataforma permet incorporar contingut multimèdia com a imatges, vídeos o models 3D en una experiència de realitat augmentada.
Innovació educativa
El seminari organitzat per Clickedu i Qualiteasy va concloure amb una taula rodona en la qual es va debatre sobre les línies estratègiques dels grans agents de l'educació a Espanya, amb Patronicio González d'Escoles Catòliques, Vidal Sánchez de CECE, Javier Iglesias d’AESECE i Pedro Sanpedro de CICAE. Els ponents van reflexionar sobre les línies d'innovació que s'estan impulsant, els suports que es proporcionen al professorat i l'impacte de millora en la qualitat i l'eficàcia formativa que generen aquestes noves línies d'innovació.
Últim seminari del V Cicle d'Innovació Educativa
Des de Clickedu, volem donar les gràcies a tots els assistents i ponents que vau fer possible una jornada tan interessant. Us esperem en el cinquè seminari, que tindrà lloc el pròxim 9 de maig a Madrid. No us ho perdeu!
Clickedu - Si vols saber més del Clickedu, pots entrar al lloc web www.clickartedu.com