Quantcast
Channel: Notícies del Clickedu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 339

Aclarim dubtes sobre l'aula del futur al Cicle d'Innovació Educativa

$
0
0

La comunitat educativa no pot donar l'esquena a la intel·ligència artificial i l'aula del futur estarà formada per dos experts: el professor i Chat GPT. Aquesta és una de les principals conclusions del darrer seminari del V Cicle d'Innovació Educativa, que es va celebrar al Col·legi Vedruna Carabanchel de Madrid el 9 de maig passat, sota la direcció del Dr. Pere Marquès i la coorganització de Clickedu i Qualiteasy . 

Els experts que es van donar cita a Vedruna Carabanchel amb motiu d'aquest cinquè seminari van concloure que a les aules s'han de proporcionar als alumnes les habilitats necessàries per interactuar i treure'n el màxim profit a aquestes noves eines, perquè marcaran el futur. Així mateix, es va posar èmfasi en la necessitat de potenciar encara més les soft skills, que Chat GPT i la resta d'intel·ligències artificials no tenen.

En aquest darrer seminari del V Cicle d'Innovació Educativa del curs 22-23 es van debatre temes com la gestió del canvi i el lideratge distribuït, màrqueting educatiu, prevenció del fracàs escolar, aportacions de la lectura i la filosofia a l'educació d'avui, intel·ligència artificial i educació, i pedagogia radical i inclusiva. Per això es va comptar amb diversos experts en la matèria, així com directius de centres referents.

Els professionals del futur i la IA

Els experts van discutir els desafiaments que planteja la intel·ligència artificial a l'aula i com gestionar-ne l'ús de manera efectiva. Eusebi Graners, expert en tecnologies i president de Qualiteasy, va plantejar com les aules d'un futur immediat hauran d'estar formades per dos experts, el professor i Chat GPT, cadascun amb el seu rol però complementaris. “L'únic que no podem fer és actuar com si Chat GPT i la resta d'intel·ligències no existissin, la clau és entendre quin és el nou paradigma. Saber com serà (més o menys) l'era Chat GPT i començar a treballar-hi”, va comentar Graners. De la mateixa manera, l'expert va alertar de la necessitat d'anticipar a les aules part d’allò que els alumnes trobaran als seus llocs de treball.

Segons va explicar Graners, els professionals del futur es diferenciaran pel seu domini de les intel·ligències artificials i per les seves soft skills, capacitats úniques de les persones, que Chat GPT no té.

El Dr. Pere Marquès, director de DIM-EDU, va coincidir: “Entrem a l'Era de les Màquines Intel·ligents (EMI), que en pocs anys transformaran radicalment gairebé totes les nostres activitats; ha de ser prioritari per als centres educatius ensenyar a tots el seu maneig i saber aprofitar-les per facilitar els processos d'ensenyament i aprenentatge”.

Per part seva, Dácil González, professora i coordinadora TIC d'Alameda International School, va exposar experiències reals a l'aula amb Chat GPT. “Cal ensenyar els alumnes a preguntar molt bé a la intel·ligència artificial. Si no sabem fer preguntes, l'eina no ens donarà les respostes que busquem", va afirmar González. És per això que la coordinadora TIC va ressaltar la importància de treballar amb Chat GPT com un element més dins de l'aula, perquè els alumnes interactuïn i perfeccionin l'ús de l'eina, esbrinant quines fortaleses i debilitats té a l'hora de cercar informació.

La importància de la lectura a l'educació d'avui

Carlos García Gual, escriptor i membre de la RAE, va analitzar les aportacions de la filosofia i la lectura a l'educació avui. "La lectura de textos clàssics o relats mitològics amplia l'horitzó mental i estimula la fantasia més enllà del món familiar limitat", va sostenir l'expert, gran coneixedor del món hel·lènic. El filòsof va afegir que “obrir horitzons i educar la sensibilitat és la funció de la literatura de ficció i la filosofia”. Així mateix, García Gual va destacar que l'univers dels llibres i les fantasies ajuden a tenir una “mirada més panoràmica sobre el món i la felicitat”.

Lideratge pedagògic i màrqueting educatiu

Alfonso Cortés, col·laborador a DIM-EDU, va moderar la taula rodona que va girar al voltant de la necessitat als centres educatius d'un "lideratge pedagògic distribuït". Van participar en el debat tres experts en direcció educativa: Enrique Escandón (Col·legi Alameda d’Osuna), Jose Martínez Vicente (Universitat Isabel I i UDIMA) i Anabel Valera (REDIE Espanya). Samuel Mateo de Creaescola va fer aportacions sobre màrqueting educatiu.

Centres de referència en innovació educativa

Així mateix, la jornada va comptar amb un panell de directius de centres de referència, que van exposar els seus casos d'èxit en matèria d'innovació educativa, moderats per Antonio Medina, catedràtic de Didàctica i Organització Escolar i professor emèrit de la UNED. Van participar els col·legis de Madrid: Sant Patrici, Humanitas Bilingual School i Col·legi Vedruna Carabanchel. Sonsoles Castellano, directora de Política Educativa de la Fundació Sant Patrici, va remarcar que els tres pilars bàsics del model educatiu del seu centre són “comunicació, autonomia i relació permanent entre tots els agents i objectius d'aprenentatge”.

Fracàs escolar

De la mateixa manera, a la jornada es van donar a conèixer els factors lligats al neurodesenvolupament que influeixen en el fracàs escolar, de la mà del Dr. Miquel Casas, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, director del Programa SJD MIND Escoles. Segons l'estudi “Els factors psicobiològics que influeixen en el fracàs escolar” dirigit per aquest expert, el motiu principal del fracàs i l'abandonament escolar són els trastorns del neurodesenvolupament, principalment el TDHA i els trastorns de l'aprenentatge com la dislèxia o la discalcúlia. El problema és que només un de cada deu casos es diagnostica a l'ensenyament públic, i entre dos i tres de cada deu a la concertada.

Pedagogia radical inclusiva

Finalment, Agustín de la Herrán Gascón, professor del Departament de Didàctica i Teoria de l'Educació de la UAM, va aportar la visió sobre la pedagogia radical inclusiva i va qüestionar el tipus d'aprenentatge i educació per competències. "No estem educant plenament perquè veiem poc i malament. El que anomenem educació és un succedani. Queda molt per comprendre, per fer i per deixar de fer per deixar de ser les baules perdudes de nosaltres mateixos”, va sentenciar De la Herrán.

Cinc seminaris han format en total el V Cicle d'Innovació Educativa. Les jornades s'han celebrat a Madrid, Barcelona i València i han reunit més de 30 experts i gairebé 500 assistents. L´objectiu del cicle és donar informació, compartir experiències d´èxit i oferir una guia d´implementació sobre els elements tecnològics, metodològics, pedagògics, organitzatius i de màrqueting imprescindibles per a una innovació educativa orientada a la millora de resultats. Així mateix, pretén ser una àgora de reflexió i debat del procés de canvi del sector educatiu.

El Cicle d´Innovació Educativa està dirigit pel Dr. Pere Marquès i coorganitzat per Clickedu i Qualiteasy.

Si t’interessa la innovació educativa, no et perdis els ClickeduTalks al nostre canal de Youtube, amb entrevistes a molts dels experts i dels directius de centres de referència que han participat durant el curs 22-23 en aquest cicle.


Clickedu - Si vols saber més del Clickedu, pots entrar al lloc web www.clickartedu.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 339

Trending Articles